Kopenhag’da bulunan Danimarka Teknik Üniversitesi’nden Asbjorn Arvad Jorgensen, geliştirdiği çip ile saniyede 1.84 petabyte veri aktarmayı başardı. Bu büyük hız sayesinde bağlantı kurmak ve veri indirmek çok daha hızlı hale geliyor. İnternetin bel kemiği olarak tanımlanan fiber optik kablolar, teknoloji geliştikçe hız ve verimlilik açısından kendi rekorlarını kırıyor. Yeni teknolojilere ayak uydurabilen internet bağlantılarının zorunlu hale gelmesi de bu çalışmaların artmasına sebep oluyor. Nature Photonics dergisinde yayımlanan çalışmanın sonuçları gelecekteki veri aktarımına dair önemli bilgiler barındırıyor.
Deneyde o kadar çok veri kullanıldı ki bilgisayarlar henüz bu hızda bir veriyi alamayacak düzeyde. Bu nedenle sahte veriler üzerinden yapılan çalışmada Jorgensen “Genişliği bir milimetre kareden daha az olan bir kablo üzerinden muazzam miktarda veri aktarıyoruz” dedi. Daha önce yapılan araştırmalar saniyede 10.66 petabyte’a varan hızlarda aktarım yaptılar ancak oldukça hacimli ve kullanımı pratik olmayan araçlardan oluşmaktaydı. Yeni teknoloji sayesinde bir ışık kaynağı olarak bilgisayar çipi kullanılıyor ve böylece veri iletişimi için rekor hızlara ulaşıyor. Öyle ki saniyede 230 milyon fotoğrafı aktarabilmesi de bunun ispatı denilebilir.
Yeni teknoloji, verileri alma ve bilgisayardaki tüm görevleri işeme şeklimizi baştan aşağı değiştirme potansiyeline sahip. Ayrıca enerji maliyetlerinde de önemli bir azalmaya sebep olacağı ve artan bant genişliğine de katkı sağlayacağı düşünülüyor.