California Üniversitesi’nden araştırmacılar, görüş alanının ötesindeki nesneleri görüntülemek için “Wiffract” adını verdikleri yeni bir yöntem geliştirdiler. Bu teknik, Wi-Fi radyo frekansı (RF) sinyallerinin, geometrik kırınım teorisi (GTD) ilkeleri doğrultusunda, görüntülenmesi gereken nesnelerin kenarlarıyla etkileşiminden yararlanıyor.
Araştırma ekibi, Wi-Fi kullanarak nesneleri algılamanın son yıllarda ilgi gördüğünü ancak rakip yöntemlerin çoğunun, hareketin veya hareket halindeki nesnelerin, kapsamlarının ötesindeki sabit nesnelerle analizine dayandığını belirtti. Yeni Wiffract tekniğinin arkasında, Geometrik Kırınım Teorisi ve Wi-Fi’nin kenarlarla etkileşimi ile oluşturulan buna karşılık gelen Keller Konileri yer alıyor. Wiffract’ı geliştirirken araştırmacılar, Wi-Fi vericisi olarak tek bir dizüstü bilgisayar kullandılar, ancak yansıyan RF dalgalarını okumak ve sonuçlarını 2 boyutlu bir ızgaraya çizmek için küçük, hareketli bir araca altı anten bağlandı. Aslında aracın ve anten kulesinin hareketi duvarın arkasındaki harfleri ‘tarandı’.
Her yeni teknolojide olduğu gibi Wiffract için de madalyonun öteki yüzü olayı var. Araştırma ekibi konuşmaktan kaçınsa da Wiffract, ciddi bir gizlilik sorunu yaratıyor. Duvarların arkasını okuyabilen bir teknoloji, ciddi güvenlik endişelerine yol açabilir ve ev mahremiyetini uzaktan tehlikeye atmak veya casusluk için yeni bir araç sağlayabilir.